Довідник лікарських рослин

Шипшина травнева

оголошення з продажу чи купівлі Шипшина травнева Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓

шипшина корична;
шиповник коричный

Rosa majalis, синонім — R. cinnamomea —
невисокий (від 60 до 200 см заввишки) рихлий кущ родини трояндових. Стебла висхідні або дещо звисаючі, коричнювато-червоні, вкриті, як правило, парними, серповидно зігнутими, рідше майже прямими шипами, з домішкою щетиноподібних шипиків. Квітконосні пагони майже не мають колючок. Листки спіральні, непарно-перисті, з прилистками; листочки (їх 5-7) видовжено-яйцеподібні або овальні, до основи клиновидно звужені, при верхівці коротко загострені, зверху сизувато-зелені, здебільшого голі, зісподу вкриті щільно притисненими волосками, по краю просто зубчасті, без залозок; прилистки стерильних пагонів та туріонів вузенькі, з дещо загнутими краями, квітконосних пагонів — широкі, зісподу пухнасті, по краю війчасті залозисті. Квітки великі (4,5-5 см в діаметрі), правильні, двостатеві, поодинокі, рідше в мало квіткових (по 2-3, рідше більше) щитоподібних суцвіттях; чашолистки довгі (до 3 см) і вузенькі, повністю позбавлені перистих додатків або лише з 2-3 коротенькими, ниткоподібними додатками, зісподу усіяні щільними короткими волосками (з домішкою дрібних залозок або без них), по краю з домішкою дуже дрібних залозок, зверху вкриті лише поодинокими волосками, або як і по спинці майже повстинні, після цвітіння спрямовані вгору і залишаються при стиглих плодах; пелюстки (їх 5) від блідо-червоних до червоних. Плід — гіпантій, кулястий, червоний або пурпурово-червоний. Цвіте у травні — червні.

Поширення

Шипшина травнева (корична) росте в лісах, по чагарниках, особливо по річках, рідше на луках в північних районах України.

Заготівля і зберігання

Для медичних потреб використовують плоди шипшини (Fructus Rosae), які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80-100°С, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

Хімічний склад

Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (до 17% на суху речовину), каротин (0,7-8 мг%), вітаміни В1,В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди (гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферол і ін.), фенолокислоти, пектинові речовини (1,8-3,7%), цукри (0,9-8,1%), органічні кислоти (0,9-3,7%), солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію.

Фармакологічні властивості і використання

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечнику, виразковій хворобі, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (легеневих, маткових), передозуванні антикоагулянтів, гіпертиреозі і недостатності надниркових залоз, травматичному шоку.

Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, бронхопневмонії, бронхоектазах, у випадку бронхіальної астми, лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло).

Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу, холангіту.

Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв.

Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті.

Із насіння шипшини виготовляють олію (Oleum Rosae), яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при тріщинах сосків, пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікро клізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Лікарські форми і застосування


ВНУТРІШНЬО — настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) приймати по півсклянки 2-3 рази на день до їди;

- холосас (Cholosas) приймати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день, дітям по чверті чайної ложки 2-3 рази на день.


Розмістити оголошення / рослини «Шипшина травнева»

Ще ніхто не додав оголошень. Будьте першими!

Які хвороби лікує Шипшина травнева

*- за посиланнями знаходяться альтернативні лікарські рослини, які застосовують в лікуванні зазначених недуг